Zawarte w żurawinach substancje mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie śluzówki żołądka u ludzi. Wyniki pierwszych badań pozwalają przypuszczać, że przeciwosadzeniowe właściwości żurawin mogą dotyczyć także bakterii Helicobacter pylori, która osadza się na ścianie żołądka. 35% niemieckiego społeczeństwa jest zakażone Bakterią Helicobacter pylori, jednak tylko u 10% rozwijają się wywoływane przez nią choroby.
Wyniki badań potwierdzają hipotezę, że bakteria Helicobacter pylori przyczynia się do powstawania ubytków w śluzówce żołądka i wrzodów w górnej części przewodu pokarmowego. Obecność bakterii Helicobacter pylori zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka.
2005: Badanie kliniczne przeprowadzone na Uniwersytecie w Pekinie we współpracy z Uniwersytetem Kalifornijskim (UCLA) wykazało, że codzienne picie dwóch szklanek napoju na bazie soku z żurawin może zapobiegać infekcjom wywołanym przez Helicobacter pylori.
L. Zhang, J. Ma, K. Pan, V. Go, J. Chen, W. You: Efficacy of cranberry juice on Helicobacter pylori infection: A double-blind, randomized placebo-controlled trial. Helicobacter 10 (2005), strony 139-145
|