Strona główna | Kontakt | Mapa strony The Cranberry Marketing Committee USA


Badania laboratoryjne i kliniczne dowiodły, że drugorzędne substancje roślinne to silnie działające przeciwutleniacze i mogą mieć wpływ na utrzymanie serca w dobrej kondycji. Cranberries (żurawiny amerykańskie) zawierają duże ilości takich substancji, czyli flawonoidów i polifenoli, które przeciwdziałają utlenianiu złego cholesterolu LDL.


2002: Udowodniono, że regularne spożywanie sproszkowanego soku z żurawin amerykańskich może przyczynić się do obniżenia ogólnego poziomu cholesterolu i poziomu cholesterolu LDL. Badania przeprowadzono na zwierzętach.
J. Reed: Cranberry flavonoids, atherosclerosis and cardiovascular health. Critical Reviews in Food Science & Nutrition 42 (2002), strony: 301-316


2004: Naukowcy z Uniwersytetu Laval w Quebeku w Kanadzie udowodnili, że przeciwutleniacze zawarte w żurawinach amerykańskich mogą podwyższyć poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi. U uczestników badania stwierdzono średni wzrost poziomu cholesterolu HDL o 8% po wypiciu napoju żurawinowego. Naukowcy uznali to za oznakę oczyszczenia tętnic ze złogów cholesterolu, a to z kolei ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie serca.
C. Couillard, Canadian Cardiovascular Society Annual Congress Meeting, 23 - 27 października 2004, Calgary, Canada



||

Pyszne przepisy
W każdym naszym przepisie znajdziesz informacje na temat wartości odżywczych danej potrawy.