Strona główna | Kontakt | Mapa strony The Cranberry Marketing Committee USA


Choroby dróg moczowych stają się coraz poważniejszym problemem zdrowotnym. Szacuje się, że ok. 50% kobiet raz w życiu przechodzi taką infekcję. Najczęściej wywołują ją bakterie E. coli. Przeprowadzone w 1984 r. pierwsze specjalistyczne badania wykazały, że żurawiny mają pozytywny wpływ na układ moczowy człowieka. Kolejne badania potwierdziły te rezultaty.


1991: Naukowcy z Uniwersytetu w Tel-Awiwie stwierdzili, że substancje zawarte w żurawinach zapobiegają osadzaniu się niektórych bakterii E.coli na ścianie pęcherza.
I. Ofek, J. Goldhar, D. Zafiri, H. Lis, R. Adar, N. Sharon: Anti-Escherichia coli adhesion activity of cranberry and blueberry juices. New England Journal of Medicine 324 (1991), strona 1599


1994: Badania kliniczne prowadzone przez Harvard Medical School w Bostonie wykazały, że regularne spożywanie soku z żurawin zmniejsza liczbę bakterii obecnych w moczu starszych kobiet.
J. Avorn, M. Monane, J. H. Gurwitz, R. J. Glynn, I. Choodnovskiy, L. A. Lipsitz: Reduction of Bacteriuria and Pyuria After Ingestion of Cranberry Juice. Journal of the American Medical Association 271 (1994), strony: 751-754


1997: Badanie przeprowadzone na niewielkiej grupie kobiet w wieku 18–45 lat przez Weber State University potwierdziło prozdrowotne właściwości żurawin. U uczestniczek badania, które przez 6 miesięcy codziennie przyjmowały suplement diety z zawartością żurawin znacznie zmniejszyło się ryzyko infekcji dróg moczowych niż u kobiet, które przyjmowały placebo.
E. B. Walker, D. P. Barney, J. N. Mickelsen, R. J. Walton, R. A. Mickelsen Jr.: Cranberry concentrate. UTI prophylaxis. Journal of Family Practice 45 (1997), strony 167-168


1998: Naukowcy z Rutgers University stwierdzili w badaniach, że codzienne spożywanie zaledwie 250 ml soku z żurawin ma pozytywny wpływ na drogi moczowe. Ten efekt zawdzięczamy zawartym w żurawinach proantocyjanidom.
A. B. Howell, N. Vorsa, A. Der Marderosian, L. Y. Foo: Inhibition of the adherence of p-fimbriated Escherichia coli to uroepithelial-cell surfaces by proantho-cyanidin extracts from cranberries. New England Journal of Medicine 339 (1998),strony 1085-1086


2002: Na podstawie badań klinicznych przeprowadzonych w grupie 150 kobiet, urolog z University of British Columbia stwierdził, że sok lub tabletki z żurawin mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia nawracających infekcji dróg moczowych. Uczestniczki badań, które przyjmowały produkty z żurawin, rzadziej zapadały na infekcje i w związku z tym rzadziej były poddawane terapii antybiotykowej.
L. Stothers: A randomized trial to evaluate effectiveness and cost effectiveness of naturopathic cranberry products as prophylaxis against urinary tract infections in women. The Canadian Journal of Urology 9 (2002), strony 1558-1562


2004: Naukowcy z Rutgers University i Uniwersytetu Wisconsin badali żurawinę pod kątem zapobiegania osadzaniu się bakterii w drogach moczowych. Podczas badań porównali działanie napoju na bazie soku żurawinowego i innych rodzajów żywności zawierających proantocyjanidynę. Badanie kliniczne potwierdziło, że napój na bazie soku żurawinowego wpływa pozytywnie na drogi moczowe, podczas gdy w przypadku soku z winogron i jabłek, zielonej herbaty i czekolady działanie to nie potwierdziło się. Badacze sformułowali wniosek, że proantocyjanidyna zawarta w żurawinach posiada wyjątkową budowę, dzięki której działanie tego związku jest tak korzystne.
A. B. Howell, J. D. Reed, B. McEniry, C. G. Krueger, D. G. Cunningham: Bacterial anti-adhesion activity of cranberry vs. other foods. American Chemical Society National Meeting 2004.



||

Dietetycy polecają sok żurawinowy
Z badań przeprowadzonych wśród 300 dietetyczek i pielęgniarek w USA wynika, że dwie trzecie z nich słyszało o prozdrowotnych właściwościach żurawin. Najbardziej znane były właściwości związane z zapobieganiem chorobom dróg moczowych.

Healthcare Professionals Survey,
April 2004