Wartość odżywcza Cranberries (żurawin amerykańskich)
|
Cranberries (żurawiny amerykańskie)
suszone i słodzone
|
Cranberries (żurawiny amerykańskie)
świeże |
wartości odżywcze w 100g |
 |
|
Wartość energetyczna |
308 kcal |
 |
1290 kJ |
 |
|
Woda |
16,0 g |
Białko |
0,1 g |
Tłuszcz |
1,4 g |
Węglowodany |
82,4 g |
Błonnik |
5,7 g |
Cukier |
65,0 g |
 |
|
Witamina A |
0,0 IU |
Witamina C |
0,2 mg |
Witamina E |
1,1 mg |
Niacyna |
1,0 mg |
Witamina K |
3,8 mcg |
 |
|
Wapń |
10,0 mg |
Żelazo |
0,5 mg |
Magnez |
5,0 mg |
Fosfor |
8,0 mg |
Potas |
40,0 mg |
Sód |
3,0 mg |
Cynk |
0,1 mg |
Miedź |
0,1 mg |
Mangan |
0,3 mg |
Selen |
0,5 mcg |
 |
|
Cholesterol |
0,0 mg |
 |
|
źródło: www.nutritiondata.com |
|
wartości odżywcze w 100g |
 |
|
Wartość energetyczna |
46 kcal |
 |
193 kJ |
 |
|
Woda |
87,1 g |
Białko |
0,4 g |
Tłuszcz |
0,1 g |
Węglowodany |
12,2 g |
Błonnik |
4,6 g |
Cukier |
4,0 g |
 |
|
Witamina A |
60,0 IU |
Witamina C |
13,3 mg |
Witamina E |
1,2 mg |
Niacyna |
0,1 mg |
Witamina K |
5,1 mcg |
 |
|
Wapń |
8,0 mg |
Żelazo |
0,3 mg |
Magnez |
6,0 mg |
Fosfor |
13,0 mg |
Potas |
85,0 mg |
Sód |
2,0 mg |
Cynk |
0,1 mg |
Miedź |
0,1 mg |
Mangan |
0,4 mg |
Selen |
0,1 mcg |
 |
|
Cholesterol |
0,0 mg |
|
|
|
|
|
W jakiej postaci żurawiny działają najlepiej?
|
Nie ma żadnego znaczenia, w jakiej postaci żurawiny są spożywane – wynika z danych Cranberry Institute, który znajduje się w East Wareham, Massachusetts.
„Żurawiny świeże, mrożone, suszone, sok czy sos żurawinowy – wszystkie produkty z żurawin mają takie same właściwości. Z związku z tym można dowolnie wybrać, zgodnie z upodobaniami, jakie produkty z żurawin znajdą się na Państwa stole”, mówi Dr Martin Starr, doradca naukowy.
Szczegółowe informacje na temat badań prowadzonych przez Cranberry Institute znajdziesz na stronie www.cranberryinstitute.org
|
| | |
|
Pyszne przepisy |
W każdym naszym przepisie znajdziesz informacje na temat wartości odżywczych danej potrawy.
|
|
|