Strona główna | Kontakt | Mapa strony The Cranberry Marketing Commitee USA


wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 308 kcal
1290 kJ
Woda 16,0 g
Białko 0,1 g
Tłuszcz 1,4 g
Węglowodany 82,4 g
Błonnik 5,7 g
Cukier 65,0 g
Witamina A 0,0 IU
Witamina C 0,2 mg
Witamina E 1,1 mg
Niacyna 1,0 mg
Witamina K 3,8 mcg
Wapń 10,0 mg
Żelazo 0,5 mg
Magnez 5,0 mg
Fosfor 8,0 mg
Potas 40,0 mg
Sód 3,0 mg
Cynk 0,1 mg
Miedź 0,1 mg
Mangan 0,3 mg
Selen 0,5 mcg
Cholesterol 0,0 mg
źródło: www.nutritiondata.com
wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 46 kcal
193 kJ
Woda 87,1 g
Białko 0,4 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany 12,2 g
Błonnik 4,6 g
Cukier 4,0 g
Witamina A 60,0 IU
Witamina C 13,3 mg
Witamina E 1,2 mg
Niacyna 0,1 mg
Witamina K 5,1 mcg
Wapń 8,0 mg
Żelazo 0,3 mg
Magnez 6,0 mg
Fosfor 13,0 mg
Potas 85,0 mg
Sód 2,0 mg
Cynk 0,1 mg
Miedź 0,1 mg
Mangan 0,4 mg
Selen 0,1 mcg
Cholesterol 0,0 mg



Nie ma żadnego znaczenia, w jakiej postaci żurawiny są spożywane – wynika z danych Cranberry Institute, który znajduje się w East Wareham, Massachusetts.

„Żurawiny świeże, mrożone, suszone, sok czy sos żurawinowy – wszystkie produkty z żurawin mają takie same właściwości. Z związku z tym można dowolnie wybrać, zgodnie z upodobaniami, jakie produkty z żurawin znajdą się na Państwa stole”, mówi Dr Martin Starr, doradca naukowy.

Szczegółowe informacje na temat badań prowadzonych przez Cranberry Institute znajdziesz na stronie www.cranberryinstitute.org



||

Pyszne przepisy
W każdym naszym przepisie znajdziesz informacje na temat wartości odżywczych danej potrawy.