Strona główna | Kontakt | Mapa strony The Cranberry Marketing Committee USA


W porównaniu z innymi owocami Cranberries (żurawiny amerykańskie) zawierają wiele substancji o działaniu przeciwutleniającym. Przeciwutleniacze chronią komórki przed oddziaływaniem wolnych rodników, które powstają w organizmie w procesie przemiany materii lub w wyniku działania czynników zewnętrznych (np. nikotyny, promieniowania UV, alkoholu). Cząsteczki wolnych rodników uszkadzają komórki organizmu i w ten sposób przyczyniają się do powstania chorób nowotworowych, cukrzycy, miażdżycy, chorób reumatycznych i przedwczesnego starzenia się skóry.


2002: W porównaniu z 20 innymi gatunkami owoców żurawiny wykazały najsilniejsze działanie przeciwutleniające. Świeże żurawiny mają największe stężenie polifenoli oraz wolnych fenoli.
J. A. Vinson, X. Su, L. Zubik, P. Bose: Phenol antioxidant quantity and quality in food. Fruits, Journal of Agriculture and Food Chemistry 49 (2001), strony: 5315 - 5321


2004: Żurawina amerykańska jest jednym z produktów o największej zawartości przeciwutleniaczy – tak wynika z badań współczynnika TAC (Total Antioxidant Capacity – całkowita zawartość przeciwutleniaczy). Cranberry została sklasyfikowana na 95. miejscu na 100 produktów żywnościowych.
X. Wu, G. R. Beecher, J. M. Holden, D. Haytowitz, S. Gebhardt, R. Prior: Lipo-philic and hydrophilic antioxidant capacity of common foods in the United States. Journal of Agricultural Food Chemistry 52 (2004), strony 4026 - 4037


2005: Amerykanie sklasyfikowali Cranberries jako produkt, który zawiera znaczną ilość proantocyjanidyn w bazie danych USDA.



||

Laboratorium Danych Żywnościowych
Baza Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) z wykazem wybranej żywności zawierającej proantocyjanidyny:
www.nal.usda.gov