Strona główna | Kontakt | Mapa strony The Cranberry Marketing Committee USA


Świeże żurawiny należy przechowywać w torebce spożywczej lub w oryginalnym opakowaniu z otworami wentylacyjnymi w pojemniku na warzywa w lodówce.


W lodówce można je przechowywać przez 2-3 miesiące.


Należy przeprowadzić test na sprężystość. Wystarczy upuścić jagodę na blat kuchenny z wysokości 20 cm. Jeśli jagoda odbije się wysoko, to znaczy, że jest świeża.


Cranberries (żurawiny amerykańskie) tak jak inne jagody są idealne do zamrażania. W temperaturze -18 °C można je przechowywać co najmniej przez rok. Przed użyciem należy wyjąć z zamrażarki dokładnie tyle żurawin, ile potrzebujemy. Następnie trzeba odrzucić te owoce, które są zbyt miękkie. Rozmrożone żurawiny amerykańskie można wykorzystać na wiele sposobów – dokładnie tak jak świeże żurawiny.


Sos żurawinowo pasuje także do deserów. Jest szczególnie polecany w połączeniu z lodami owocowymi, np. sorbetem cytrynowym, pomarańczowym lub malinowym.


Sposób przygotowania sosu żurawinowego ze słodzikiem jest taki sam, jak w przypadku sosu z cukrem. Należy ugotować jagody w wodzie i pozostawić sos do ostygnięcia, a następnie osłodzić wykorzystując słodzik.


Tak, można wykorzystać żurawiny suszone zamiast świeżych. 50 g suszonych owoców odpowiada 100 g świeżych. Przed użyciem suszone żurawiny należy namoczyć w soku żurawinowym lub jabłkowym.



||

Różnorodność przepisów z żurawiną amerykańską


Znajdziesz tutaj wiele nowych i ciekawych przepisów z wykorzystaniem żurawiny amerykańskiej.