Strona główna | Kontakt | Mapa strony The Cranberry Marketing Committee USA


Cranberry (żurawina amerykańska) wraz z borówką amerykańską i winogronami odmiany Concorde należy do niewielu gatunków owoców, uprawianych na skalę przemysłową w USA.


Żurawina jest rośliną o dużych wymaganiach dotyczących gleby i klimatu. Najlepiej rośnie na kwaśnych terenach podmokłych i potrzebuje dobrego nawodnienia. Okres owocowania trwa od maja do października.


W 1620 r. na wschodnie wybrzeże Ameryki Północnej przybyli pierwsi europejscy osadnicy. Od Indian dowiedzieli się wszystkiego o roślinach i zwierzętach, żyjących na tamtym obszarze. W ramach podziękowania przybysze zaprosili Indian na świętowanie dobrych zbiorów i wspólny posiłek - indyka z żurawinami.

Tak narodziła się tradycja: co roku w ostatni czwartek listopada Amerykanie obchodzą Święto Dziękczynienia. Głównym świątecznym daniem jest indyk z sosem żurawinowym.


Nie należy mylić Cranberry, żurawiny amerykańskiej (Vaccinium macrocarpon) z borówką brusznicą (Vaccinium vitis-ideae). Obie te rośliny należą do jednej rodziny botanicznej, różnią się jednak wieloma cechami oraz zawartością substancji odżywczych.

Owoce żurawiny amerykańskiej są prawie trzy razy większe niż borówki brusznicy. Mają jaśniejszy i bardziej ścisły miąższ o intensywnym, lekko kwaskowatym smaku i zapachu. Natomiast owoce borówki brusznicy są wielkości ziarenka grochu i mają szkarłatny kolor. Ich miąższ jest mniej ścisły i mają dużo małych nasion.


Krzewinki mają wysokość od 10 do 20 cm i rosną na ścisłych podłożach (tzw. stanowiskach). Stanowiska te składają się z piasku, torfu, żwiru i gliny i liczą niekiedy 100 lat.


Na dwumetrowych pędach żurawiny rozwijają się liście. W połowie czerwca rozkwitają różowo-białe kwiaty, które po trzech do sześciu tygodni przekwitają i opadają. Odsłaniają wówczas jeszcze zielone owoce żurawin, które latem nabierają czerwonej barwy. Pełną dojrzałość osiągają we wrześniu i październiku.

W listopadzie liście na krzewach żurawiny zabarwiają się na ciemnoczerwono. To oznacza, że rozpoczyna się okres spoczynku, który potrwa do następnej wiosny. Zasadniczo krzewinki żurawinowe są mrozoodporne. Gdy zima jest jednak bardzo mroźna, farmerzy zalewają pola wodą. Gdy temperatura podniesie się, pola są ponownie osuszane, gdyż krzewinki żurawiny źle znoszą długotrwałe zanurzenie w wodzie.



||

Skąd pochodzi nazwa?

Gdy kwiat krzewinki żurawinowej porusza się na wietrze, przypomina głowę żurawia.
Dlatego pierwsi europejscy osadnicy nazwali owoc Crane Berry – żurawią jagodą.