 |
Sezon na świeże Cranberries (żurawiny amerykańskie) trwa od września do początku stycznia. Pakowane są w przewiewny sposób w torebki perforowane lub przezroczyste pojemniki i w tej formie dostępne są w handlu. Żurawiny mogą urozmaicić najróżniejsze potrawy – pożywne dania mięsne, chrupkie warzywa, wyrafinowane desery czy też ciasta.
|
 |
Żurawiny głęboko mrożone dostępne są przez cały rok. Przed użyciem nie należy ich rozmrażać, ponieważ wtedy tracą swój charakterystyczny aromat. Wystarczy opłukać żurawiny zimną wodą. Wykorzystanie w kuchni nie różni się od sposobu wykorzystania świeżych owoców.
|
 |
Sok żurawinowy smakuje owocowo i lekko kwaskowato, z odpowiednim posmakiem słodkim. Można go pić sam, z wodą mineralną, innymi sokami lub mieszać z napojami alkoholowymi – wyobraźnia nie zna granic.
|
 |
Galaretka żurawinowa i sos żurawinowy to klasyki wśród produktów z żurawin. Amerykanie wręcz nie wyobrażają sobie tradycyjnego indyka spożywanego podczas Święta Dziękczynienia bez tego aromatycznego sosu!
|
 |
Żurawiny suszone są doskonałe jako przekąska między posiłkami, jako dodatek do muesli, jogurtu lub świeżych owoców. W wielu przepisach świeże żurawiny można zastąpić suszonymi.
|
 |
Proszek żurawinowy odgrywa ważną rolę w kuchni dietetycznej. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są kapsułki z proszkiem żurawinowym, które można wykorzystać jako składnik wypieków, sosów, dań mięsnych i napojów, którym nadają owocowy posmak i apetyczny kolor.
|
| | |
|
Różnorodność przepisów z żurawiną amerykańską |

Znajdziesz tutaj wiele nowych i ciekawych przepisów z wykorzystaniem żurawiny amerykańskiej.
|
|
|