Strona główna | Kontakt | Mapa strony The Cranberry Marketing Committee USA


Sezon na świeże Cranberries (żurawiny amerykańskie) trwa od września do początku stycznia. Pakowane są w przewiewny sposób w torebki perforowane lub przezroczyste pojemniki i w tej formie dostępne są w handlu. Żurawiny mogą urozmaicić najróżniejsze potrawy – pożywne dania mięsne, chrupkie warzywa, wyrafinowane desery czy też ciasta.


Żurawiny głęboko mrożone dostępne są przez cały rok. Przed użyciem nie należy ich rozmrażać, ponieważ wtedy tracą swój charakterystyczny aromat. Wystarczy opłukać żurawiny zimną wodą. Wykorzystanie w kuchni nie różni się od sposobu wykorzystania świeżych owoców.


Sok żurawinowy smakuje owocowo i lekko kwaskowato, z odpowiednim posmakiem słodkim. Można go pić sam, z wodą mineralną, innymi sokami lub mieszać z napojami alkoholowymi – wyobraźnia nie zna granic.


Galaretka żurawinowa i sos żurawinowy to klasyki wśród produktów z żurawin. Amerykanie wręcz nie wyobrażają sobie tradycyjnego indyka spożywanego podczas Święta Dziękczynienia bez tego aromatycznego sosu!


Żurawiny suszone są doskonałe jako przekąska między posiłkami, jako dodatek do muesli, jogurtu lub świeżych owoców. W wielu przepisach świeże żurawiny można zastąpić suszonymi.


Proszek żurawinowy odgrywa ważną rolę w kuchni dietetycznej. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są kapsułki z proszkiem żurawinowym, które można wykorzystać jako składnik wypieków, sosów, dań mięsnych i napojów, którym nadają owocowy posmak i apetyczny kolor.



||

Różnorodność przepisów z żurawiną amerykańską


Znajdziesz tutaj wiele nowych i ciekawych przepisów z wykorzystaniem żurawiny amerykańskiej.